مجید محمد علی زاده آرانی تحلیلگر و کارشناس بازار سرمایه در گفتگو با اگزیم نیوز درخصوص تاثیر نوسانات ارزی بر شاخص های بورس عنوان کرد: آنچه که به صورت واضح و مشخص وجود دارد این است که نوسانات و تغییراتی که در بازار ارز به وجود می آید به طور مستقیم بر روی سودآوری و عملکرد شرکت های پذیرفته شده در بورس تاثیر می گذارد. اما اینکه این تاثیر در روند سود آوری شرکت ها تا چه اندازه دخیل باشد و اثرات کوتاه مدت یا بلند مدت آن به چه میزان باشد، بستگی به دوام و ثبات قیمتها در بازار ارز دارد.
این کارشناس بازار سرمایه با بیان اینکه برخی از شرکت ها از این نوسانات به سودآوری بهتری می رسند اما در مقابل برخی شرکت ها که مواد اولیه تولیدشان وابسته به ارز است با ضرر و زیان مواجه می شوند گفت: تلاطم ارزی موجب افزایش بهای تمام شده کالاهای ساخته شده شرکت هایی می شود که مواد اولیه تولیدات آنها با جهش های ارزی، دچار مشکل می شود.
وی در تحلیل تاثیر این افزایش قیمت در بلند مدت برای شرکت های بورسی یادآورشد اینکه این افزایش در بلند مدت چه تاثیری دارد باید در پاسخ گفت که به شرط اینکه این افزایش قیمت دلار روند افزایشی داشته و تا پایان سال مالی این شرکت ها پایدار باشد، حداقل آن این است که روی سودآوری آن شرکت ها برای همان سال اثر می گذارد. چون این شرکت ها بودجه خود را بر اساس یک رقم دیگری پیش بینی کرده بودند ولی در حال حاضر با یک رقم و عدد دیگری مواجه می شوند.
محمد علی زاده آرانی افزود: بنابراین باید برای رسیدن به جواب قابل استناد و قابل اتکاء ضمن بررسی اثرات شاخص بورس که آنی و لحظه ای است، در مورد اثراتی که در مورد سودآوری دارد به صورت های مالی حسابرسی شده آنان مراجعه کرد و از این طریق متوجه آثار و تغییرات شد اما در مجموع اثرگذاری بر شاخص ها امری اجتناب ناپذیر است.
این کارشناس بازار سرمایه در پاسخ به این سوال که با وجود جهش قیمت های ارز و روند مثبت ، چرا شاخص های بورس با ریزش در هفته های اخیر مواجه بود، اذعان داشت: این امر به نوعی می تواند درست باشد اما باید به این نکته هم توجه داشت که همه شرکت هایی که وابسته به ارز هستند بحث صادرات و فروش محصول به کشورهای دیگر را ندارند. بنابراین نمی توان توقع داشت که ارزآوری آنها بخواهد روی سودآوری شان تاثیرگذار باشد. زیرا خیلی از شرکت های ما تولیدات شان وابسته به مواد اولیه وارداتی است، بنابراین اینها در یک مرحله ای همدیگر را خنثی می کنند و این باعث می شود که افزایش شاخص که مدنظر است محقق نشود. هر چند در ظاهر چون قیمت ارز افزایش پیدا می کند، پس باید شاخص بازار سرمایه هم روند صعودی داشته باشد.
وی با تاکید براینکه این نگاه درستی نیست که با جهش ارزی باید توقع سودآوری تمامی شرکت های بورسی را داشت گفت: در این زمینه باید شرکت هایی را هم که مواد اولیه تولیداتشان با ارز محاسبه می شود در نظر گرفت. از سوی دیگر خیلی از محصولاتی که در بازار سرمایه توسط شرکت های مورد نظر تولید می شوند قیمت های جهانی آنها هم با نوساناتی همراه است که این مسئله، شاخص را تحت تاثیر قرار می دهد.
محمد علی زاده آرانی در خصوص وضعیت ثبات و یا رکوردشکنی مجدد شاخص های بورس تا پایان سال جاری عنوان کرد: آن چیزی که مسلم است افت محسوس شاخص را شاهد نخواهیم بود و در صورت روند نزولی حداکثر یک تا دو درصد خواهد بود. از سوی دیگر با توجه به روزهای پایانی سال خیلی از کارگزاری ها با توجه به اینکه مشتری اعتباری دارند و اعتباراتی را به مشتریان خود واگذار کرده اند، ملزم هستند که در پایان سال میزان اعتبار آنها را کاهش دهند که بر این اساس لاجرم خیلی از مشتری ها تحت تاثیر فشار فروش قرار می گیرند و ناچار از این اقدام مجبور به واگذاری سهام شان می شوند.
وی در ادامه افزود: این امر باعث می شود عرضه سهام در بورس افزایش پیدا کند و از سوی دیگر قیمت خرید با کاهش مواجه شود که در نهایت این تغییرات می توانند شاخص را تحت تاثیر قرار داده و با افت همراه کنند. از طرف دیگر شرکت های سرمایه گذاری و برخی هلدینگ ها که پایان سال مالی آنها 29 اسفند هر سال است ناچارند برای ارایه عملکرد مناسب به مجمع، برخی سهام کوتاه مدت خود را به فروش برسانند که در مجموع فشارهای ناشی از فروشی که از بابت کاهش اعتبارات مشتریان و یا صفر کردن اعتبارات کارگزاری مشتریان هست از یک سو و شناسایی سود پایان دوره مالی برخی شرکت ها می تواند شاخص کل بورس را با کاهش همراه کند.
این تحلیگر بازار سرمایه با اشاره به وجود شرکت هایی که در زمان صعود و افت شاخص ها از بازار حمایت لازم را به عمل می آورند اذعان داشت : شرکت هایی مانند صندوق ثبات در زمان لازم و در بحران های بورسی به میدان آمده و اجازه نمی دهند که شاخص با افت شدیدی مواجه شود. اما سیر صعودی نرخ ارز بیشک برتمام حوزههای اقتصادی که تأمین کننده مواد اولیه آنها مرتبط با کالاهای خارجی و نرخ ارز است تاثیر منفی خواهد گذاشت. در این زمینه شرکت هایی در زمینه لوازم خانگی، پوشاک، مواد اولیه برای تولید، ماشینآلات و قطعات یدکی، خدمات، صنایع پزشکی تاثیر زیادی از این نوسان را متحمل می شوند که در نهایت ادامه این وضعیت ممکن است بازار داخلی کشور را با تورم مواجه کند.
نظر شما